Kde se vzal ubručený Spejbl a zvídavý Hurvínek?

Dřevěné loutky Spejbla a Hurvínka vznikly dle návrhu českého loutkáře Josefa Skupy. A přestože jsou aktéry pohádek v knihách či televizním večerníčku, jejich hlavní doménou jsou divadelní představení Divadla Spejbla a Hurvínka, díky nimž se tyto postavy dostaly do povědomí lidí po celém světě. Jejich představení byla přeložena do více než dvaceti jazyků včetně čínštiny a japonštiny!

Aby jim nebylo smutno

Loutky vznikly v roce 1919 (Spejbl) a 1926 (Hurvínek) a jejich charaktery určil divadelní nadšenec Josef Skupa – Spejblovi určil roli nespokojeného bručouna a popleteného poučovatele svého synka Hurvínka. Dokonce sám mluvil obě postavy a dokázal skvěle přecházet mezi oběma hlasy. Dvojice Spejbla a Hurvínka byla později doplněna i postavu Máničky, paní Kateřiny a psa Žeryka. A díky tomu vznikly pohádky tak, jak je známe z našeho dětství. Spejbl je komická postava, která většinou všechno poplete. V dialogu s Hurvínkem dochází ke sporům "staršího s mladším", v němž Spejbl chce každého poučovat, zatímco Hurvínek představuje drzého a výmluvného synka. Po úmrtí Miloše Kirschnera byla ústřední role přenesena na Hurvínka a Máničku a Spejbl se stal vedlejší postavou.

Divadlo Spejbla a Hurvínka baví generace

Dialogy her s loutkami Spejbla a Hurvínka jsou založeny na principu zaskočeného učitele, který maskuje svou nedotknutelnost rodičovskou autoritou. Téma, které se dotýkalo všech diváků, navíc zpracované zábavnou formou loutek, brzy oslovilo širokou veřejnost a představení byla zaznamenávána na gramofonové desky, díky kterým jejich popularita stále sílila. Spejbl a Hurvínek oslovil několik generací dětí a i v dnešní době, je toto duo velice populární. Všechny legendární postavičky, které jsou součástí Spejbla a Hurvínka, můžete zakoupit i u nás na e-shopu!

Loutky Spejbla, Hurvínka, Máničky, Bábinky Žeryka nakoupíte zde.