Dřevěná loutka – marioneta – Pinocchio, který v rukách svého stvořitele ožil a zatoužil stát se skutečným chlapcem. Postavu Pinocchio jistě znáte z oblíbené pohádky Walta Disneye, ale věděli jste, že vznikla již v roce 1883?

První Pinocchio

Pohádka o dřevěném panáčkovi vznikla již v roce 1881, kdy ji napsal italský spisovatel Carlo Collodi. Příběh řezbáři Geppettovi, který vyřezal panáčka Pinocchia, se stal již klasikou. Existuje již mnoho různých adaptací, ale většinou mají společné rysy:

  • Když Pinocchio lže, jeho nos roste.
  • Pinocchio je nezbeda, který neustále něco provádí a je neposlušný.
  • Pinocchio chce být skutečným chlapcem.

Nejznámější adaptace

Animovaný film z dílny Walta Disneye z roku 1940 se stal oblíbenou klasikou, která jistě nechybí ani ve vaší domácí sbírce. Jak lze asi tušit, v této adaptaci vše dobře dopadne a víla, která přivedla loutku Pinocchia k životu, ho nakonec po všech útrapách, kterými si kvůli své neposlušnosti musel projít, promění ve skutečného živého chlapce. Pinochcio se totiž polepšil.

V původním díle to však dobře dopadnout nemělo a příběh Pinocchia měl být odstrašujícím příběhem pro neposlušné děti. Je jen na vás, jak Pinocchia zahrajete vy.

Podívejte se na naše loutky Pinocchia - máme jak luxusní ručně vyřezávaného Pinokia, tak loutku Pinokia pro děti.